Hotell kontra motell… och vad är ett värdshus?

Vi vet att det varit svårt att resa under några år nu. Men med de senaste covid-19-reseråden och uppdateringarna vill vi fortsätta att inspirera dig med nytt reseinnehåll så att du är redo nu när världen öppnat upp sina dörrar igen.

Har du någonsin förberett dig för att boka en resa bara för att finna det svårt att bestämma vilken typ av boende som är bäst för din resplan? Att förstå skillnaderna mellan dina alternativ säkerställer att du gör rätt val för din unika budget, behov och preferenser. Här dyker vi ner i skillnaderna och jämför motell vs hotell vs värdshus.

Vad är ett motell?

När bilen blev det vanligaste vägtransportsättet i början av 1900-talet och motorvägsnäten expanderade, började motell dyka upp. Ordet motell kombinerar orden motor och hotell.

Här är några fakta om motell:

 • Motell tenderar att vara begränsade till platser nära vägar och motorvägar, ofta utanför städer men längs populära turistvägar.
 • De är vanligtvis utformade för kortare vistelser.
 • En kontinental frukost erbjuds i regel inte, men de kan ha en snabb, enkel frukost med mat som hårdkokta ägg, bröd och flingor.
 • Motell kan vara de billigaste ställena att bo nära populära resmål.

Vad är skillnaden mellan ett hotell och ett motell

Vad är skillnaden mellan ett hotell och ett motell?

Förutom logi erbjuder ett hotell ett antal andra tjänster och bekvämligheter till sina gäster. Om du bor på hotell får du mer än bara ett rum eller en svit att sova i. Du kan ofta också dra nytta av en restaurang, pool, fitnesscenter och spa. Ett motell, å andra sidan, erbjuder vanligtvis inte den typen av bekvämligheter. Det är enbart utformat för att ge dig en plats att sova och fritt från allt ”extra”.

En annan skillnad är fastighetens storlek. Ett hotell är vanligtvis en stor, sluten byggnad med hundratals rum på flera våningar, medan ett motell har en eller två våningar med rumsingångar utomhus. Även om du kanske måste gå genom lobbyn och ta en hiss för att komma till ditt hotellrum, kommer du sannolikt att gå in i ditt motellrum precis utanför parkeringsplatsen utan att behöva passera en lobby.

Båda stilarna av boende är allmänt tillgängliga i Sverige, och de kan också hittas när du reser till andra länder runt om i världen.

I denna nya värld av post-COVID-resor är det också mer sannolikt att hotell har möjlighet att noggrant städa och sanera rum och gemensamma utrymmen. Oavsett var du väljer att bo, ring före bokningen för att fråga om deras nuvarande renlighetspraxis.

Motell i Sverige

När ska jag boka ett motell istället för ett hotell?

Det finns ett antal situationer där det är mer meningsfullt att välja ett motell istället för ett hotell, till exempel:

 • Om du letar efter det bästa värdet av dina pengar och inte bryr dig om fastighetsbekvämligheter (som ett fitnesscenter eller rumsservice), kan motell vara billigare.
 • Om du är på en bilresa är motell ett bekvämt alternativ eftersom de kan ge dig ett billigt ställe att sluta ögonen på efter en lång dags bilkörning.

Motell har sitt ursprung som enkla hotell och självbetjäningshotell bekvämt belägna längs motorvägar, som Route 66 i USA, som är en populär långfärdsrutt med många historiska och unika motell.

När ska jag boka hotell istället för motell?

Även om motell är billigare än hotell, kanske du vill spendera de extra pengarna och bo på hotell i vissa situationer.

 • När du letar efter bekvämligheter och en bekväm semester, erbjuder hotell ett lyxigare boende, snabb WiFi, rumsservice, fitnesscenter, spa och mer.
 • Om du reser till ett område du inte är bekant med, tenderar hotellen att ha mer personal som receptionister och concierger som kan hjälpa dig att planera aktiviteter eller ge dig lokal information.
 • Bekvämlighet kan vara viktigt, och hotell finns vanligtvis på eftertraktade platser, till exempel nära populära attraktioner.
 • Affärsresenärer som deltar i en konferens kanske föredrar ett hotells bekvämligheter, som rumsservice eller en restaurang, så att de kan ha ett problemfritt schema.

Det genomsnittliga motellet kostar vanligtvis mindre än 1000 SEK per natt. Det beror mest på plats och efterfrågan. Hotellkostnaderna varierar kraftigt och baseras på faktorer som varumärke, bekvämligheter, läge och efterfrågan. Hotell kostar mestadels mer än 1000 SEK per natt, med en genomsnittlig kostnad på cirka 1800 SEK per natt. Naturligtvis kan du förvänta dig att få betala mer om du bor på Ritz-Carlton än Holiday Inn, eller i centrala stan kontra landsbygden.

Hotellreception

Huvudskillnaderna mellan hotell och motell

Hotell

Större storlek på expansiva byggnader med hundratals rum på flera våningar en eller två våningar som öppnar mot en parkeringsplats eller central innergård.

Bekvämligheter som restaurang och bar, konferensrum och allmänna utrymmen, fitnesscenter, spa m.m. och har ibland gratis frukost, samt tvättmaskiner.

Rumsservice, minikylskåp, värdeskåp, toalettartiklar, hårtork, WiFi grundläggande toalettartiklar, sängkläder, handdukar.

Motell

Gemensamma utrymmen reception eller lobbyområde med concierge, vaktmästare och annan hotellpersonal, ofta är rummen direkt tillgängliga från parkeringsplatsen utan att behöva passera en lobby.

Huvudskillnaderna mellan hotell och motell

Vilka är de mest populära hotell- och motellen?

Populära hotell:

 • Marriott
 • Sheraton
 • Hyatt
 • Holiday Inn
 • InterContinental
 • Four Seasons
 • Best Western
 • Comfort Inn
 • Radisson

Populära motell:

 • America’s Best Value Inn
 • Econo Lodge
 • Knights Inn
 • Motell 6
 • Super 8

Vad är ett värdshus?

Värdshus är små fastigheter med ett begränsat antal av rum, och de finns vanligtvis på landsbygden och ibland inom samhällen. De är ofta privat- eller familjeägda och drivna av ägarna. Du kan förvänta dig mycket färre bekvämligheter på ett värdshus än ett hotell. Det kommer troligen att finnas toalettartiklar och en kaffebryggare på rummet, eventuellt WiFi, och en enkel daglig frukost som erbjuds i ett gemensamt utrymme. Jämfört med ett motell och hotell är värdshus ofta inredda av ägarna och har en mer hemtrevlig känsla än varumärkeskedjor.

Kostnaden för att bo på ett värdshus faller vanligtvis mellan ett motell och ett hotell. Värdshus kommer nästan alltid att vara dyrare än ett motell men kostar sällan lika mycket ett hotell. Även om det finns boutiquevärdshus som erbjuder fler bekvämligheter och tjänster, vilket kommer att återspeglas i priset per natt.

Fint Motell

Innan din resa

När du jämför motell vs hotell vs värdshus och förbereder din resplan rekommenderar vi att du håller ett öga på resebegränsningar.

Vanliga frågor om motell vs hotell vs värdshus

Är ett hotell eller motell bättre?

Hotell och motell tjänar olika syften och tilltalar olika resenärer baserat på deras lägen och vad de erbjuder. Hotell har till exempel fler bekvämligheter, men de är i regel alltid dyrare. Motell, även om de är billigare, tenderar att vara belägna nära motorvägar eller i allmänhet utanför stan eller centrum.

Vad är skillnaden mellan ett hotell och ett värdshus?

Värdshus är vanligtvis privatägda eller familjeägda, medan hotell ofta ägs av större företag. Hotell kommer att ha många fler tillgängliga rum än värdshus, och därför fler lediga platser för sista minuten-bokare. Inredningen är också annorlunda, med värdshus som vanligtvis känns mer hemtrevliga.

Vad är skillnaden mellan ett motell och ett värdshus?

Läge och bekvämligheter är två av de största skillnaderna. Motell ligger ofta längs motorvägar eller strax utanför en avfart, medan värdshus vanligtvis ligger på landsbygden eller i ett samhälle. Värdshus är inredda mer intimt, med rum som ofta har olika egenskaper, medan rummen på ett motell har en standardlayout och inredning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.