Home

Vandrarhem för internationella resenärer

 En översikt och tips för internationella resenärer

Om du planerar att arbeta som volontär, undervisa eller studera utomlands, eller till och med bara resa internationellt, bör du fundera på vilken typ av boende som bäst passar dina behov. Det finns massor av boendetyper att välja mellan, men ett populärt alternativ är att bo på vandrarhem under dina resor – särskilt om du är med en grupp eller om du har en stram budget.

Men vad är ett vandrarhem? Och hur fungerar ett vandrarhem? Låt oss ta en titt på vad du kan förvänta dig av att bo på ett vandrarhem och om det är rätt alternativ för dig.

Vad är ett vandrarhem?

Ett vandrarhem är ett slags värdshus med lägre priser som erbjuder ett grundläggande, delat boende. Vanligtvis har ett vandrarhem ett stort rum med separata sängar, ett delat badrum och ett gemensamt kök. Vissa vandrarhem har privata rum, men de billigare erbjuder i allmänhet våningssängar. Vandrarhem har sitt ursprung i Europa, men de har vuxit i popularitet och du kan numera hitta dem över hela världen.

Vem bor på vandrarhem

Hur fungerar vandrarhem?

Vandrarhem fungerar ungefär som ett hotell, men med några skillnader. Precis som med ett hotell är det bäst att boka i förväg, även om många vandrarhem håller några bäddar öppna varje natt för drop-in. Till skillnad från hotell har många vandrarhem utegångsförbud; om du anländer efter utegångsförbudet kommer du att bli utelåst för natten. Detta görs som en vanlig artighet till andra gäster och till personalen. Vandrarhem håller priserna låga genom att använda ett delat rum istället för individuella, privata och för att de endast tillhandahåller de mest grundläggande bekvämligheterna.

Vandrarhem vs. Hotell: Vad är skillnaden?

Vandrarhem vs hotell: Den största skillnaden mellan ett vandrarhem och ett hotell är att på ett hotell är du garanterad ett privat rum och ditt eget badrum. Som nämnts ovan skiljer sig ett vandrarhem här eftersom utrymmen är delade. Det gemensamma badrummet har till exempel duschkabiner, och köket är tillgängligt för resenärer att laga sina egna måltider (istället för att ha möjlighet att beställa måltider som du hittar på ett hotell). Och vandrarhem är till sin natur mer sociala, medan hotell erbjuder mer avskildhet.

Gemensamma kök

Vilka är fördelarna med att bo på ett vandrarhem?

Vandrarhem är ett utmärkt alternativ av flera skäl. Säg att du arbetar som volontär utomlands med en stor grupp och ni vill umgås tillsammans – du kan välja en våningssäng till ett extremt överkomligt pris. Eller, om du vill träffa massor av fantastiska nya människor, är ett vandrarhem ett underbart sätt att träffa medresenärer.

Här är några fler anledningar till att bo på ett vandrarhem:

Pris

Beroende på vart du åker och vilken rumstyp du väljer kan du boka ett vandrarhem för så lite som 100 kronor per natt. Oavsett om du arbetar som volontär utomlands eller siktar på budgetresor, kommer ett vandrarhem att ge dig en plats att sova på för en bråkdel av priset på ett hotell.

Sociala aktiviteter

Om du älskar att träffa nya människor är ett vandrarhem prefekt för dig. Vandrarhem är kända för sitt sociala liv, eftersom de delade rummen naturligtvis bryter ner barriärer. Du kan träffa alla typer av intressanta människor, från backpackers till världsresenärer. Människor från alla olika länder bor på vandrarhem – starta en konversation och träffa nya vänner!

Vad är ett vandrarhem

 

Perfekt för stora grupper

Att boka flera hotellrum för stora grupper kan vara dyrt – men att hyra en våningssäng på ett vandrarhem kan vara mycket bekvämare, mer prisvärt och roligare.

Plats

Vissa vandrarhem ligger utanför allfartsvägarna, men ändå nära stora stadskärnor. Andra finns på ännu mer exotiska platser. Ett vandrarhem i Panama, till exempel, ligger precis vid havet och har till och med en rutschkana som spottar dig rakt ut i vattnet!

Unikhet

Även om du i allmänhet vet vad du kan förvänta dig från ett kedjehotell till nästa, är varje vandrarhem unikt. Vissa har coola takterrasser och andra har exotiska barer. Om du letar efter en lokal, rolig upplevelse som skiljer sig från ett hotell, överväg att bo på ett vandrarhem.

Wifi

De flesta vandrarhem inkluderar gratis wifi när du checkar in – men som sagt, anslutningen kan vara ojämn om du är i ett avlägset område eller om många resenärer är anslutna samtidigt. Även om du kan kontrollera dina sociala nätverk och surfa på webben kan du ha problem med att streama filmer och TV-program.

Frukost

De flesta vandrarhem serverar en gratis frukost, även om det kan vara åt den lättare sidan. Detta är en utmärkt bonus om du reser med en stram budget!

Vad är vandrarhem

Vilka är nackdelarna med ett vandrarhem?

Förståeligt nog, när man delar rum med flera andra resenärer, finns det säkert vissa nackdelar.

Här är några saker att tänka på innan du hoppar in:

Ljud

Om du hamnar i gemensamma sovplatser med en snarkare eller någon som talar i sömnen, då har du otur. Se till att ta med öronproppar ifall du delar rum med en bullrig granne.

Lukter

När många människor sover i samma rum kan det bli illaluktande. Och eftersom vandrarhem är billigare och kan vara i mer avlägsna områden, kanske människor inte håller sig till den personliga hygienrutinen de håller hemma. Många backpackers och långtidsresenärer bor på vandrarhem och kan vara ganska så illaluktande efter att ha tillbringat lång tid i naturen eller på vägen utan dusch!

Brist på avskildhet

Eftersom du får förvänta dig att sova i ett rum med ett antal olika människor, kommer du inte att njuta av samma avskildhet som du har på ett hotell.

Brist på personliga bekvämligheter

Vandrarhem är billigare än hotell eftersom de har en mer slank verksamhet. Det betyder att de vanligtvis har färre anställda och erbjuder färre bekvämligheter.

Utegångsförbud

Många vandrarhem inför ett utegångsförbud för säkerheten och för att se till att resenärer inte stör andras sömn genom att komma och gå hela tiden. Om du planerar att vara ute sent och vill ha tillgång till ditt rum när som helst på natten, är ett vandrarhem förmodligen inte något för dig.

Vilka är nackdelarna med ett vandrarhem

Är vandrarhem säkra?

I allmänhet är vandrarhem säkra, särskilt officiella vandrarhem. Du hittar en bra känsla av gemenskap på ett vandrarhem, och om du är orolig för att dina värdesaker ska bli stulna, överväg att hyra ett skåp (om det inte redan tillhandahålls av vandrarhemmet).

Hur mycket pengar kostar det att bo på ett vandrarhem?

Även om priserna kan variera kraftigt, kan du i allmänhet förvänta dig att vandrarhem kostar mellan 100 och 400 kronor per natt. Vandrarhem kan variera i antal bekvämligheter, förmåner, komfortnivåer och läge, så se till att ta hänsyn till detta när du väljer ditt boende. I allmänhet kan du dock boka en natt på ett vandrarhem för en bråkdel av pengarna du skulle betala för ett hotell.

Tips för att bo på ett vandrarhem

Om du är en förstagångsresenär eller nybörjare med att bo i delat boende, här är några tips att känna till innan du åker:

Lär känna människor

Det finns så många fantastiska resenärer du kan träffa på ett vandrarhem, och boendet inbjuder till mingel och för att skapa nya vänskaper. Ta dig tid att prata med andra och njut verkligen av de sociala möjligheter du får genom att koppla av med medresenärer.

Flip Flops

Ta med Flip Flops

Detta är särskilt viktigt för att använda gemensamma duschar, men flip flops är också ett utmärkt val för att umgås i de gemensamma rummen och det lokala området.

Vet vad som erbjuds

Vandrarhem tillhandahåller vanligtvis sängkläder och vissa toalettartiklar, men de är inte garanterade. Wifi och frukost kanske inte heller ingår i bokningsavgiften, så se till att du vet vad som tillhandahålls och vad du behöver täcka innan du anländer!

Var försiktig med oberoende vandrarhem

Medan många vandrarhem är medlemmar i internationella organisationer, är en del oberoende ägda och drivna. Oberoende vandrarhem kan vara mer överkomliga, men de kanske inte är lika strikt reglerade när det gäller renlighet och andra faktorer – även om detta inte alltid är fallet, kan det bästa vara att kolla igenom sajter som Hostelling International, eller läsa recensioner från andra resenärer som har bott på den plats du är intresserad av.

Vandrarhem

Allmänt om vandrarhem

Vandrarhem är en kostnadseffektiv plats att krascha oavsett om du reser, arbetar som volontär eller studerar utomlands. De är ett underbart alternativ för budgetresor, men också en fantastisk miljö för att träffa nya människor och få nya vänskaper. Och om du redan har en grupp som du reser eller arbetar som volontär med, kan du känna dig mer fördjupad i samhället genom att bo på en plats som uppmuntrar interaktion och socialisering!

Om du vill ha flexibilitet, avskildhet och lyxigt boende är de flesta vandrarhem inte något för dig – men med lite kunskap om hur vandrarhem fungerar, kommer du att vara redo att få en fantastisk upplevelse utomlands!

En kommentar om “Vandrarhem för internationella resenärer

  • Intressant. Tror det får bli vandrarhem på min nästa resa för att hålla nere kostnaderna.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *