Hotellbranschen: Allt du behöver veta om hotell!

Hotellbranschen är en av de viktigaste komponenterna i den bredare servicebranschen, och tillgodoser kunder som behöver övernattning. Det är nära förknippat med resebranschen och besöksnäringen, även om det finns betydande skillnader i omfattning. I den här artikeln kommer du att lära dig mer om hotellbranschen, dess länkar till de andra tjänstesektorerna och utbudet av hotell- och gästboendetyper som finns.

Vad är ett hotell?

Ett hotell är i stort sett en förvaltad byggnad eller anläggning som ger gästerna en plats att övernatta på – på kort sikt – i utbyte mot pengar. De exakta egenskaperna och tjänsterna som erbjuds gästerna kan variera ganska drastiskt från ett hotell till ett annat, och hotellägare strävar i allmänhet efter att locka en viss typ av kunder genom sin prismodell och marknadsföringsstrategi, eller genom utbudet av tjänster de erbjuder.

Casinohotell

Vad är hotellbranschen?

Därefter är det viktigt att svara på frågan: vad är hotellbranschen? Enkelt uttryckt är hotellbranschen den del av servicebranschen som sysslar med gästboende eller logi. Med de flesta definitioner avser hotellbranschen inte bara hotell, utan även många andra former av övernattning, inklusive vandrarhem, motell, värdshus och pensionat. Det omfattar dock vanligtvis inte långvariga eller permanenta boendeformer.

På grund av hotelltjänsternas natur är det nära förknippat med rese- och turistbranschen.

Skillnaden mellan hotellbranschen och besöksnäringen

Ett vanligt förvirringsområde hänför sig till skillnaden mellan hotellbranschen och besöksnäringen, med många som felaktigt tror att de två termerna syftar på samma sak. Men även om det finns en korsning är skillnaden att besöksnäringen är bredare i omfattning och inkluderar flera olika sektorer.

Hotellbranschen sysslar enbart med tillhandahållande av gästboende och relaterade tjänster. Däremot sysslar besöksnäringen med fritid i en mer allmän mening. Som ett resultat omfattar det boende, restauranger, barer, kaféer, nattliv och ett antal rese- och turismtjänster.

Olika typer av boende i hotellbranschen

Det är viktigt att förstå att hotellbranschen är ett sammanfattande begrepp som används för att beskriva tjänster relaterade till gästboende. Med det i åtanke är det värt att notera att det finns en mängd olika boendetyper som faller under denna paraplyterm.

Några av huvudtyperna beskrivs mer i detalj nedan:

Hotell

Den vanligaste typen av boende inom hotellbranschen, ett hotell definieras som en etablering som erbjuder övernattning, måltider och andra tjänster. De är främst riktade till resenärer eller turister, även om lokalbefolkningen också kan använda dem. Hotell erbjuder privata rum och har nästan alltid eget badrum.

Bed and Breakfasts

Bed and breakfast, eller B&B, är mindre anläggningar som erbjuder gästerna privata rum för övernattning, tillsammans med frukost på morgonen. Ofta omvandlas dessa anläggningar från privata hem och många B&B-ägare bor i sin fastighet. Även om de ofta är ett budgetalternativ, finns det även exklusiva eller lyxiga B&B.

Vad är ett motell

Motell

Motell är en form av övernattning anpassad för bilister. Av denna anledning ligger de vanligtvis bekvämt vid vägkanten och erbjuder gott om gratis parkering. Ett motell kommer i allmänhet att ha ett antal gästrum och kan ha några ytterligare faciliteter, men har vanligtvis färre bekvämligheter än hotell.

Botels

”Botel” är namnet på en båt som har anpassats för att erbjuda boende i hotellstil. Många boteller är permanent förtöjda flodbåtar, även om andra är ombyggda fartyg, som är helt kapabla att resa med gäster ombord. De är särskilt populära i europeiska städer med floder eller kanaler.

Värdshus

Ett värdshus är en anläggning som tillhandahåller tillfälligt boende, vanligtvis tillsammans med mat och dryck. Värdshus är mindre än hotell och ligger närmare bed & breakfast i storlek, även om värdshus ofta är något större. Gästerna tilldelas privata rum och matalternativen inkluderar vanligtvis frukost och middag.

Resorter

Resort

Resorter är kommersiella anläggningar, som vanligtvis kommer att bestå av ett hotell och en mängd ytterligare tjänster och bekvämligheter på plats. Gästerna kommer vanligtvis att ha tillgång till logi, restauranger, barer, nöjesalternativ, fritidsaktiviteter och butiker, som alla kan nås utan att lämna området.

Servicelägenheter

Populära bland affärsresenärer, servicelägenheter är logi i lägenhetsstil, där gästerna drar nytta av ett komplett utbud av tjänster, såsom rumsservice, städning och tvättservice. De flesta servicelägenheter erbjuder även ytterligare bekvämligheter, medan lägenheterna i sig tenderar att vara större än de flesta hotellrum.

Hostals

Ofta förväxlas det med vandrarhem, men ett hostal är en form av boende som främst finns i spansktalande regioner. De liknar ett budgethotell och erbjuder antingen privata sovrum eller lägenheter, samtidigt som de också kan ha en bar, restaurang och/eller café. De flesta hostal är familjeägda och gäster kan ibland dela badrum med andra.

Vandrarhem

Vandrarhem

Ett vandrarhem är en form av boende, vanligtvis riktad till dem som har en budget, där flera gäster sover i olika sängar i samma rum. I praktiken betalar gästerna för en säng, snarare än ett privat rum, och vandrarhem är särskilt attraktiva för dem som vill träffa nya människor. Gästerna delar vanligtvis kök och badrum.

Lägenhetshotell

Ett lägenhetshotell är i huvudsak ett hyreshus som driver hotelliknande tjänster. Det ger en liknande upplevelse som att hyra en lägenhet, om än med möjlighet att checka in och checka ut på begäran, snarare än att teckna ett visstidskontrakt. Dessa hotell kommer i allmänhet också att tillhandahålla grundläggande städtjänster.

Boutiquehotell

Ofta marknadsförs de på basis av ambition och lyx, boutiquehotell är hotell som ligger i relativt små byggnader. I de flesta fall ger de gästerna exklusiva rum och tjänster av hög kvalitet. Dessutom har de ofta ett speciellt tema, och de finns ofta i trendiga stadsområden.

Andelslägenhets hotell

Ett lägenhetshotell är en bostadsrättsbyggnad, som fungerar som ett hotell, vilket ger gästerna möjlighet att hyra en bostadsrätt under en kort period. De finns nästan uteslutande i städer, är särskilt populära i USA och kombinerar semesterhusupplevelsen med servicefunktioner i hotellstil.

Eco Hotell

Den grundläggande definitionen av ett ekohotell är ett hotell som specifikt har vidtagit åtgärder för att anamma hållbara levnadsmetoder för att minimera miljöskadorna de är ansvariga för. De kan prioritera användningen av lokala produkter, vidta återvinningsåtgärder, fokusera på energibesparing och använda hållbara sängkläder och handdukar.

Pensionat

Vanligtvis är ett pensionat ett privat hus som har konverterats för det specifika syftet att tillhandahålla gästboende. Det är vanligt att gästdelen hålls helt avskild från ett annat område, där ägaren bor. Vissa pensionat tillhandahåller ytterligare tjänster, men många drivs på självbetjäningsbasis.

Semesterstugor

En fritidsstuga, även känd som fritidshus, är helt enkelt en stuga eller ett litet hus, som överlåts till människor på tillfällig basis, för semesterändamål. I huvudsak betalar en gäst för att använda fastigheten under en kort tidsperiod. De är särskilt vanliga i Sverige, Storbritannien, USA och Kanada och en viktig fördel är friheten de erbjuder gästerna.

Pensioner

Pensioner är en form av pensionatet, som är mycket likt bed & breakfast, samtidigt som det serveras fler måltider under dagen. I de flesta fall har gästerna möjlighet till olika planer, som helpension, där de får frukost, lunch och middag, eller halvpension, där de kan få frukost och middag, utan lunch.

Popup-hotell

Ett popup-hotell är ett namn som ges till ett hotell som är inrymt i en icke-permanent struktur. Vanligtvis finns popup-hotell endast under en kort tidsperiod. De är oftast förknippade med utomhusevenemang, men popup-hotell kan också etableras för en viss tid på året, till exempel jul eller sommar.

Vägkrogar

Slutligen är vägkrogar relativt små anläggningar som ligger intill en väg för att locka förbipasserande kunder. På vissa sätt kombinerar de funktionerna hos ett motell, ett B&B och ett värdshus. De kommer ofta att erbjuda ett litet antal privata gästrum, liknande ett B&B, och kan även ha en restaurang och/eller en bar.

Betydelsen av stjärnor i hotellbranschen

Betydelsen av stjärnor i hotellbranschen

Inom hotellbranschen används stjärnbetyg för att ge ett mått på kvaliteten på hotell. Även om det inte finns någon internationell standard för att definiera vad stjärnbetyg egentligen betyder, är den mest populära versionen av detta system associerad med ”Forbes Travel Guide”, där hotell betygsätts utifrån fastställda kriterier.

Stjärnbetyg har enorm betydelse inom hotellbranschen eftersom så många kunder tar sig tid att undersöka hotell innan de gör en bokning. Även om mun till mun och feedback från andra kunder är viktigt, kan stjärnbetyg väga extra mycket, eftersom utvärderare har erfarenhet av så många olika egenskaper.

Betydelsen av hotellstjärnbetyg framhävs ytterligare av de steg som de inom hotellbranschen tar för att uppnå högre betyg, och detta är av goda skäl. Att flytta upp en stjärnklassificering kan hjälpa hotell att generera fler bokningar och ta ut högre priser samtidigt som att flyttas ner kan få rakt motsatt effekt.

Du kan lära dig mer om hur stjärnbetyg fungerar, hur de kan påverka kunder och se en uppdelning av vad varje stjärnbetyg betyder genom att läsa ”Hotellets stjärnklassificeringssystem: typer, fördelar, betydelse, exempel”.

Hotellmarknadstrender och strategier

Hotellmarknadsföring spelar en avgörande roll för att hjälpa ägare att maximera bokningar och intäkter. Det är trots allt det huvudsakliga sättet på vilket de inom hotellbranschen kan nå ut till potentiella gäster, förmedla deras unika säljförslag, varumärkesvärden och skälen till varför gästerna ska välja att stanna hos dem.

Hotellintäktshantering gör det möjligt för hotellägare att förutsäga efterfrågan och optimera saker som distribution och prissättning, för att maximera ekonomiska resultat.

Hotelltekniktrender

Hotelltekniken har gått framåt med stormsteg under de senaste åren. Inte bara är ”smarta” system helt utbredda, utan gästerna kan förvänta sig att njuta av mer interaktiva upplevelser än någonsin tidigare.

Konsumenttrender inom hotellbranschen

Världen rör sig snabbare än någonsin, eftersom förändrade sociala attityder, ny teknik och ekonomiska och demografiska förändringar alla driver seismiska förändringar i vårt sätt att leva, göra affärer och arbeta. Ingenstans är detta mer uppenbart än i hotellbranschens trender. Vissa trender i hotellbranschen kan komma och gå, medan andra blir bestående funktioner. Det är viktigt att hålla koll på trenderna för att skörda vinsterna av tidig adoption.

Hotellorganisationsstruktur

Hotelledning

Hotellbranschen är en av de snabbast växande sektorerna under 2000-talet. Hotelledning spelar en viktig roll i den här branschen och en sådan verksamhet har många ansvarsområden. Endast de mest kvalificerade personerna kan ta på sig sådana roller, så om du är redo för denna spännande jobbmöjlighet som hjälper dig att växa både personligt och professionellt, bör du läsa vidare.

Förstå de olika hotellpositionerna

Att nå framgång inom hotellbranschen innebär att se till att alla avdelningar fungerar effektivt. Inom en given fastighet finns det människor som arbetar i ett stort antal olika hotellpositioner och det är fördelaktigt att ha en förståelse för vilka jobb som finns och vad dessa personer faktiskt gör.

Tips för att förbättra dina karriärmöjligheter på hotell

Hotellbranschen kan vara extremt konkurrenskraftig, vilket är anledningen till att de som utforskar hotellkarriärer måste hitta sätt att sticka ut från flocken. I synnerhet finns det ett antal steg du kan vidta för att se till att du utvecklar rätt kompetens, nätverkar med rätt personer, fulländar ansökningsprocessen och imponerar under din intervju.

Hitta ett jobb inom hotellbranschen

Hotelljobb kan vara varierande, givande, engagerande och många kommer också att erbjuda utmärkta långsiktiga framtidsutsikter. Ändå är det viktigt att hitta den roll som bäst passar dina preferenser och färdigheter. Ett av de bästa sätten att hitta rätt jobb inom hotellbranschen är att vända sig till dedikerade hotellanmälningar och det finns ett brett utbud av dessa tjänster tillgängliga online.

Kanaler för att hitta hotelledningsjobb

Hotellbranschen kan vara extremt konkurrensutsatt, och detta gäller särskilt när du söker efter jobb som hotellchef. Av den anledningen kan det vara viktigt att använda en mängd olika metoder för att faktiskt hitta jobb att söka, allt från hotellwebbplatser och jobbforum till sociala medier och professionella rekryteringsbyråer.

Hitta lediga jobb med dessa hotellkedjor

Om du letar efter ett nytt jobb inom hotellbranschen kan det vara bäst att identifiera potentiella roller och ansöka om lediga tjänster på hotell med hjälp av webbplatserna för några av de främsta hotellkedjorna. I de flesta fall kommer stora hotellföretag att inkludera en ”Karriär”-sektion på sin webbplats, med all information du behöver.

Hitta din nästa tjänst som hotellchef

Hotellbranschen kan vara mycket konkurrenskraftig, vilket innebär att varje hotellchefsjobb som blir tillgängligt sannolikt har flera sökande. För att ge dig själv störst chans att få den roll du vill ha kan det vara avgörande att förstå karaktären på hotelldrift och vad jobbet faktiskt kommer att innebära.

Hitta ett jobb inom hotellbranschen

Tips för att anställa den bästa hotellpersonalen

Inom hotellbranschen kan att fatta vettiga anställningsbeslut ha en stor betydelse för huruvida ett hotell i slutändan blir framgångsrik eller inte. Det finns dock ett antal olika steg som bör följas för att identifiera de tjänster som behöver tillsättas och sedan säkerställa att du anställer rätt hotellpersonal för dessa tjänster.

En global lista över hotellskolor

Om du är intresserad av att ta reda på mer om en karriär inom hotellbranschen kan en kurs på en hotellskola vara det du letar efter. Sök online för att lära dig om fördelarna med att gå på en hotellskola och vilka typer av ämnen du kan studera. Du kommer också att kunna läsa om några av de bästa skolorna inom hotellbranschen och de kurser de erbjuder, från korta ämnen till fullständiga examensprogram. Du kan lära dig om allt från hotellhälsa och säkerhet till att driva ditt eget hotell.

De mest populära kurserna i hotelledning

En hotelledningskurs kan verkligen kickstarta din karriär inom hotellbranschen, bygga färdigheter och expertis samtidigt som du kan utveckla dina professionella nätverk och branschkontakter. Du får lära dig allt du behöver veta om utbildning för chefsroller inom hotellbranschen. Du kommer att lära dig varför en karriär inom hotell är en bra idé och hur hotellskolor kan hjälpa dig. Du kommer också att få reda på om de bästa utbildarna inom området och vilka typer av kurser de erbjuder.

Hotellkurs: Lär dig färdigheter för hotellbranschen

Hotellbranschen kan erbjuda utmärkta karriärmöjligheter, men många av dessa kommer att kräva särskilda färdigheter. Samtidigt, för mer avancerade positioner i branschen, kan det vara nödvändigt att skaffa vissa kvalifikationer. Tack och lov erbjuder många lärare hotellkurser som lär ut dessa färdigheter och ger dessa kvalifikationer.

Reception

Praktisk guide om intäktshantering och hotellmarknadsföringsstrategier

Hotellmarknadsföring erbjuder ett brett spektrum av strategier som hotellägare måste vara medvetna om ifall de vill lyckas i denna verksamhet. Om du vill locka så många gäster som möjligt måste du använda de mest effektiva strategierna för hotellmarknadsföring och intäktshantering.

Medan hotellbranschen är nära förknippad med resor, turism och gästfrihet är den fokuserad på gästboende och tjänster relaterade till övernattningar. Ändå finns det ett brett utbud av olika boendetyper som vanligtvis placeras under hotellbranschens paraply.

Corona-epidemins inverkan på hotellbranschen

Coronavirus-pandemin (COVID-19) har haft en enorm inverkan på hotellbranschen, som ett resultat av att många länder var helt eller delvis låsta. Regeringar från hela världen införde reserestriktioner, med stängda gränser och inga inrikes- eller internationella flyg. Sedan början av 2020 har många lokala och internationella evenemang antingen skjutits upp eller ställts in. Dessa inkluderar de olympiska spelen, UEFA EURO 2020 och världens största resemässa, ITB Berlin, där över 150 000 besökare förväntades delta.

Med begränsningarna för företag och miljontals anställda som står inför uppsägningar är det inte förvånande att se många affärsevenemang och resor ställas in på grund av rädsla för coronaviruset. Och på grund av framtida osäkerheter som orsakas av pandemin, var människor ovilliga att boka sin semester för 2020 och till och med 2021.

Hotellbranschen var en av de hårdast drabbade sektorerna av pandemin. Vissa hotell har upplevt upp till 90 procents förluster i bokningar medan vissa har varit tvungna att lägga ner. Inställda bokningar och bristande bokningar har resulterat i bortfall av intäkter för hotell. För att lägga till detta problem kan de flesta kämpande hotell inte se en väg ut ur sina kassaflödesproblem eftersom framtiden verkligen är mycket osäker.

Vill du lära dig mer om relaterade branscher?

Besöksnäringen är en del av resebranschen och hotellbranschen är en del av besöksnäringen. Alla dessa branscher har det gemensamt att de är stora tjänstebranscher i världen och allt viktigare i modern tid. Men vad är skillnaden mellan rese- och turistbranschen? Och vad är alla besöksnäringssektorer inom besöksnäringen? Läs artiklarna på vår sajt så får du lära dig mer om relaterade branscher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.