Home

7 saker du bör veta innan du bor på ett vandrarhem

Att bo på ett vandrarhem är verkligen en unik upplevelse. Den här artikeln kommer att ge information om vad ett vandrarhem är och inte är och information om ämnen som säkerhet och integritet.

 • Hur är vandrarhemslivet egentligen?
 • Är det privat?
 • Är det säkert?

Det här är bara några av de många frågor jag hade ställt mig själv innan min första vandrarhemsvistelse. Jag insåg snart att jag älskade allt med det, från samlivet med människor över hela världen, de olika språken, berättelserna och banden som skapats med människor som du förmodligen aldrig kommer att se igen.

Om du aldrig har bott på ett vandrarhem innan så finns det definitivt några saker du behöver veta först. Det är därför jag har satt ihop en lista över saker du behöver veta innan du flyttar ditt liv till en delad sovsal.

Vem bor på vandrarhem

7 saker du behöver veta om vandrarhem

1. Ett vandrarhem är INTE ett hotell

Hotell är mycket mer privata och kommer vanligtvis tillsammans med en vattenkokare, te och kaffe, schampon och tvål. De flesta vandrarhem tillhandahåller inte sådana saker (även om vissa kanske säljer dem), så se till att du tar med dina toalettartiklar eller köper några så fort du anländer.

”Vandrarhem är hotellanläggningar som har delade rum. Så du betalar bara för din säng och delar rum med andra människor som du inte känner. Priserna för denna typ av vistelse är mycket mer överkomliga på grund av detta. Utöver detta, Hela kulturen på platsen är annorlunda än ett hotell.”

Vilka är nackdelarna med ett vandrarhem

2. Vandrarhem är det perfekta stället att träffa andra resenärer

Du brukar inte se så många människor umgås i en hotellobby, medan vandrarhem är fulla av resenärer som vill träffa andra resenärer.

Tidigare har jag träffat folk på vandrarhem och det slutade med att jag tog en drink med dem, frukost och till och med Hamam (turkiskt bad).

Du är ensam så länge du vill vara ensam. Det pågår alltid någon form av evenemang, aktivitet eller gruppsammankomst, du behöver bara leta på rätt ställen, eller till och med fråga på ditt vandrarhem, de kanske tillhandahåller saker som detta och om inte så borde de säkert kunna peka dig i rätt riktning.

Vandrarhem är mångkulturella knutpunkter, så om du trivs med att omge dig med människor från världens alla hörn, eller om du har ett intresse av att upptäcka hur andra kulturer lever, kan en sådan här upplevelse definitivt vara något för dig. Det finns dock några andra saker att tänka på innan du fattar ditt beslut.

Gemensamma kök

3. Nästan allt är delat, vilket innebär MINDRE SEKRETESS

Sovrum, badrum, gemensamma sovrum, tallrikar, koppar, knivar, gafflar, kastruller och stekpannor, allt är delat.

På de flesta platser kan du välja att sova i en sovsal helt för kvinnor, män eller blandade.

Hur bra är du med att byta om med andra i rummet? Eftersom det här är något du måste vänja dig vid, oavsett om du behärskar konsten att byta om på under 30 sekunder medan du balanserar en handduk runt dig eller om du klär om under täcket, är det något du måste vänja dig vid, ja, såvida du inte byter om i duscharna det vill säga, men återigen har vissa ställen gemensamma duschar för män och kvinnor med inte mycket som skiljer varje dusch åt.

Finns det olika typer av vandrarhem

4. Är det säkert?

Att ligga i sängen på natten, fönstren vidöppna, och veta att det absolut inte finns något som hindrar någon utifrån att komma in i ditt rum utan någon som helst ansträngning. Bekymrar tanken på detta dig eller, värre, avskräcker det dig från upplevelsen helt och hållet?

Tänk om du sover och blir väckt av någon i ditt rum? En man som du aldrig har träffat förut, får du panik eller litar på att han är en annan gäst och somnar om? Vad tycker du om att vara den enda kvinnan i en sovsal som bara råkar ha bara manliga resenärer för tillfället? Alla dessa frågor är saker du måste tänka på innan du planerar din resa.

Som med allt annat är säkerheten upp till dig också. Om du lämnar vandrarhemmet, se till att du låser in dina saker. Även om du känner för att dela rum med de mest pålitliga människorna kan du verkligen inte lita på någon.

Jag reser aldrig utan hänglås eftersom många ställen kan ha skåp men inte låsen. Enkla misstag eller dumhet är verkligen inte värt att förlora något värdefullt för.

Om du lämnar ditt rum och du ser att din iPad fortfarande ligger under din kudde, ta den extra minuten att låsa in den. Jag kan inte nog betona hur många gånger jag har hört att folk har förlorat saker genom att vara lata eller bara inte ta tid för den extra försiktigheten.

Som sagt, att bo på ett vandrarhem kommer tillsammans med några fantastiska känslor.

Det finns en känsla av samhörighet när du har samtal med människor från hela världen, vissa kanske inte ens förstår dig, du kanske inte förstår dem, men det spelar ingen roll eftersom alla förstår vad som händer.

Detta är en av de många fascinerande sakerna med att resa för mig. Jag kan vara i ett rum och den enda som inte talar språket, men jag är fullt medveten om vad som har sagts bara genom kroppsspråk och tonen i det som har sagts. Språket är verkligen inte ett hinder för kommunikation.

Vad ska man packa

5. Vad ska man packa?

Ta det här från någon som packat alldeles för mycket… Less is more! Du behöver verkligen inte ta mer än en 50L ryggsäck. Det kommer bara att bli så mycket svårare för dig.

Börja med att packa, packa sedan upp och packa om igen, och igen, och igen. Jag skulle nog rekommendera att när du väl kommer till den mängden av kläder som du tror aldrig kommer att räcka, det är då det räcker!

Jag tog med en 50L ryggsäck, en kabinväska OCH en mindre väska också. På väg till flygplatsen var det inte så illa. Men efter att ha kommit till Lissabon och behövt bära allt själv, insåg jag snart att jag hade gjort det ultimata nybörjarfelet!

Jag bar min största kappa, mina vandringskängor och hade en ryggsäck och en frontpack, allt för att försöka spara plats i väskan. Gör inte samma misstag som jag gjorde! Realistiskt sett skulle jag lätt kunna leva utan de flesta saker jag hade packat.

Här är några av nödvändigheterna:

 • Underkläder (strumpor, byxor) x5 st.
 • BH – om du är som jag x0.
 • Toppar x3.
 • Jumpers x2.
 • Leggings x1.
 • Lösa byxor x2.
 • Jeans x1.
 • Träningsskor (sneakers), promenadskor/stövlar.
 • Klänningar (lösa, lämpliga dag eller natt).
 • Bikinis x3 eller 2 par enfärgade/svarta med en blandning av toppar.
 • Smink mascara, highlighter, bronzer, läppfärg, fuktighetskräm. Jag skulle avråda från att ta något mer än så, du kommer verkligen inte att använda mycket alls och det är bara att slösa onödigt utrymme i din ryggsäck.

Vad är ett vandrarhem

 

6. Varför betala för ditt boende när du kan bo där GRATIS?

Jag gissar att genom att läsa detta har du kommit på att vi stannar runt om i världen, på vandrarhem, helt gratis.

Vi byter ut våra kunskaper mot gratis övernattningar över hela världen. Om du känner att du inte har något att byta ut så låt mig säga att DU HAR FEL.

Oavsett om det är i receptionen, byte av lakan, underhåll, städning, sociala medier eller till och med videoredigering så finns det något för alla, och om du känner att du inte kan något av ovanstående finns det alltid någon som kan visa dig hur. Det är verkligen lika enkelt som att lära någon ditt modersmål.

Det vanliga dagliga arbetslivet är ganska okomplicerat. Jag jobbar 7 dagar i veckan i 6 timmar per dag. Tja, det är vad jag ska jobba. Vandrarhemmet är dock lugnt så arbetet tar vanligtvis runt 2 timmar.

Jag jobbar tillsammans med en annan volontär, vi städar allrum, sopar och moppar golv, rengör alla speglar, byter eventuella sängkläder och gör rummen redo för nya gäster, sen sitter vi resten av eftermiddagen och väntar på att tvättmaskinen och torktumlaren ska bli färdiga. Jag slutar senast 15.00 när jag ”jobbar” så det är mycket kvar av dagen för att utforska eller göra vad jag vill.

Detta är det perfekta sättet att resa på en budget eftersom du inte bara sparar pengar genom att inte betala för boende, utan det är möjligt att hitta en värd som tillhandahåller:

 • måltider.
 • rabatt på dryck och mat.
 • gratis tvätt.
 • gratis språklektioner.
 • gratis surf.
 • gratis yoga.

Och listan fortsätter eftersom möjligheterna är oändliga.

Vad är vandrarhem

7. Det är en stor familj

Man blir verkligen som en familj med människorna man träffar.

Jag menar, om du bor på en så liten plats med människor under en tid kommer det att bli svårt att låta bli.

Jag älskar de där nätterna när jag kommer hem och de gemensamma rummen är fulla av människor som skrattar och skämtar, eller nätterna som alla sitter och äter tillsammans eller nätterna du känner dig ensam och det alltid finns någon som muntrar upp dig eller ger dig det där tecknet och du inser att du faktiskt är långt ifrån ensam. Ni är alla i det här tillsammans, bara en stor familj som ni stannade till för att vara en del av en liten stund.

Det är mina topp 7 saker du behöver veta innan du bor på ett vandrarhem.

Hoppas detta hjälper och om du har några ytterligare frågor är du välkommen att skicka ett meddelande till mig eller lämna en kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *